Застраховки Гражданска отговорност – кое ги прави специални

застрахователна полица

Непрекъснатото обсъждане за шоковото покачване на застраховките Гражданска отговорност е сред водещите теми в медиите, социалните мрежи, форуми. Като се има предвид това, че във всяко домакинство поне два автомобил то сами можете да си направите сметка, че една хилядрка няма да ви стигне за да покриете задължителните годишни разходи като застраховка, данъци, винетки, технически прегледи  и прочие. Може би един от най-нежеланите разходи, които правим като собственици на автомобил е именно заплащането на полицата Гражданска отговорност. Но всъщност при настъпване на пътен инцидент, в който причинител на произшествието сме самите ние, осъзнаваме колко необходима и важна е тази задължителна застраховка.

Какво не знаят шофьорите за гражданската отговорност

Знаете ли, че 20 % от водачите си нямат никаква идея защо  задължително автомобила им да разполага с такава валидна полица. Не са малко и онези, които си ползват превозното средство без да притежават застраховка и тайно се надяват да не бъдат обект на проверка, в която да се установи нарушение и от там да им бъде наложено съответното административно наказание. Има много специфични клаузи в договора Гражданска отговорност, които прави значима и приоритетна такава полица за всички водачи, които притежават лек или тежкотоварен автомобил. Реално застраховката се предлага както за превозни средства така и за машини, които се движат по републиканската пътна мрежа и риска от настъпване на ПТП при ползването на пътищата е предпоставка  дори машините със специален режим също да подлежат на застраховане с Гражданска отговорност. Сигурно сте изненадани от факта, че пътностроителната техника, ремаркетата и караваните също следва да имат такъв тип застраховка? Но за да ползват пътната мрежа е от задължителен характер всяко движещо се моторно превозно средство или прикачен към него помощен детайл да има валидна полица. А повечето шофьори не са наясно с това, че:застраховка

  • ГО е полица, която се сключва в полза на трети лица;
  • ГО се прилага за различни видове МПС, ремаркета, полуремаркета, машини в специален режим;
  • Цената на полицата зависи от шофьорския стаж и наличието на глоби и нарушения, които автоматично поставят обичайния водач на превозното средство в категорията „рисков“;
  • Премията по вноската може да се заплати както еднократно, така и на три до четири вноски.

Кои застрахователи предлагат най-гъвкави условия

Въпреки, че има средностатистическа рамка, от която да тръгнат застрахователните компании то не са малко онези, които са максимално гъвкави в офертите към клиентите си. Булстрад гражданска отговорност е сред предпочитаните не заради коректността на компанията и дългогодишния ѝ опит в сектора. Белстрад надхвърля очакванията на своите клиенти с това, ме застраховките Гражданска отговорност се изчисляват на база различни коефициенти:

  • От колко години клиента е сключват полици за ГО само с Булстрад – това е така наречената лоялна клиентска програма;
  • Притежава ли водача златен талон като мярка която гарантира липсата на нарушение през последните 5 години;
  • Стаж зад волана.

Определено тези три акцента са в състояние да допринесат за получаването на най-добра оферта за полицата Гражданска отговорност. В това се крие и разковничето да се стремим към най-отговорното и съобразно правилата за движение по пътищата шофиране, което да ни гарантира супер изгодна оферта. Очакванията по новите тарифни числа са при някой водачи премията за полицата ГО да достигне 1000 лева, което си е солидна сума, която наистина може да се окаже непосилна на фона на тома, че реалната стойност на 15 годишната ни кола е по-ниска от нейната застраховка.

Любопитни данни за полицата Гражданска отговорност

Знаете ли, че:

  • Възрастта на тази застраховка е 122 години – впечатляващо, нали;
  • Първата страна, която въвежда задължителния характер на ГО е САЩ (но не във всички щати);
  • Последната страна приела ратификацията на застраховката ГО е Русия.

Не е за подценяване избора на компания за сключването на полицата ГО, тъй като не всеки застраховател е достатъчно бърз при възникване на събитие и необходимостта от изплащането на обезщетение на пострадалите лица в най-кратък срок.