Какво представлява слугата Счетоводно обслужване?

счетоводство

В днешната тема ще изложим важна информация за всяка фирма. Изборът на специалисти за счетоводно обслужване е в основата на това да разчитате на коректно финансово отчитане на приходите и разходите на компанията ви. Но всъщност се оказва, че ролята на този тип услуги не се ограничава само до изготвяне на отчети и подавани в НАП текущи декларации за упражняваната дейност. Въпросите, на които следва да търсите адекватни отговори са в това дали всяка една счетоводна къща може да ви осигури професионално обслужване. До колко опита и уменията на екипа на финансовата кантора са в състояние да ви гарантират конфиденциалност и качество?

Избор на счетоводител

Много голям процент от предприемачите, които развиват малък и среден бизнес осъзнават ползите от наемането на външна услуга. Счетоводните фирми предоставят гъвкави решения, които реално се отнасят до спазването на нормативната уредба съобразно извършаната от предприема дейност.

Ролята на добрия счетоводител се изразява в:

 • Предоставяне на икономически изгодни съвети;
 • Текущо финансово отчитане;
 • Изготвяне на договори със служители и спазването на трудовото законодателство;
 • Изготвяне на платежни за осигурителни вноски;
 • Съставяне на ведомости за начисляване на трудовите възнаграждения;
 • Подаване на изискуема информация в НАП и НОИ относно дейността на фирмата;
 • Съдействие при изготвяне на документи за кандидатстване за финансиране и кредит;
 • Други финансови услуги, които са свързани с дейността.

Сигурно ви е минавала мисълта да наемете на трудов договор счетоводител. Но имайте предвид, че разходите за това да имате под ръка специалист ще ви струва доста скъпо. Не само, че независимо от обема на работата ще трябва да плащате съответните осигуровки и заплата, но и сте длъжни да осигурите време за отпуск, а през това време фирмата ви остава в безтегловност и липса на финансово отчитане.

С оглед на това да можете да сте по-гъвкави по отношение на счетоводното обслужване на фирмата ви е много по-рентабилно да се използва външна услуга. Счетоводно обслужване предлагат много финансово-правни фирми, което е добра опция за онези компании, които се определят като малки и средни, съобразно обема на работа и оборт.

Предимства от използването на външно счетоводно обслужване

финанси

Съветваме ви преди д вземете окончателно решение да анализирате ползите и недостатъците от това да назначите счетоводител на трудов договор или пък да използване външни услуги. Самата обосновка определено се гради на финансовата дисциплина на бизнеса ви. сигурно е, че ще предпочетете онзи вариант, който е значително по-изгоден и няма да утежни финансовата ви стабилност.

Освен това имайте предвид и това, че що се отнася до гъвкавост и качество на обслужването по-добри условия би предоставила външната фирма, която ще води счетоводството на компанията ви. причините за това конкретизираме със следните ползи:

 • Винаги има счетоводител във фирмата, който да отговори на въпросите ви;
 • Опита и уменията са на високо професионално ниво;
 • Получавате компетентна информация за финансовото състояние на фирмата си;
 • Цената на услугата до известна степен зависи от това какъв е обема счетоводна документация, която ще представите и какъв е броя на служителите, които работят във фирмата ви.

Опции за този основен и важен процес, а именно счетоводното обслужване безспорно имате. Вече е въпрос на личен избор и индивидуален подход да изберете коректна и доказала се в сферата фирма или просто да си назначите счетоводител. Разбира се още веднъж подчертаваме, че има доста сериозна разлика между месечната тарифа, която ще плащате както и стойността на разходите по трудовото правоотношение с назначения служител.

Задължителен ли е счетоводителя

Независимо от това дали можете да си позволите да назначите счетоводител или пък сте решили да използвате външна услуга е повече от ясно, че без счетоводител няма как да работи фирмата ви. Дори най-елементарните счетоводни справки и отчети изискват съответните познания за да са коректно попълнени.

Освен това има изискуеми срокове съобразно Закона за счетоводството и нормативната уредба на НАП, които следва много точно да се спазват. Именно предвид това няма как да бъдете абсолютно наясно с всичко и сами да се справите с тези важни казуси. Все пак вашата задача е да развиват бизнеса с нови идеи и да търсите потенциални клиенти и разрастване на дейността си, а не да се занимавате с администриране и водене на документация.

Като особено важна се определя ролята на счетоводителя. Не бива да разглеждате работата на този специалист като маловажна, тъй като неговата отговорност всъщност е  решаваща за това да имате ясна представа за финансовата стабилност на компанията си. професионалната счетоводна услуга и обслужване ви осигурява:

 • Адекватна и коректна информация за финансовите отчети на фирмата ви;
 • Планиране на одити и разглеждане на начини за намаляване на разходите;
 • Изготвяне на документи в случай, че фирмата предстои да се регистрира по ДДС;
 • Изготвяне на периодични справки;
 • Предоставяне на правна или друга счетоводна консултация.

Не пренебрегвате на коя финансова къща ще се доверите за да бъде счетоводното обслужване на фирмата ви адекватно и професионално.