Пистовия ремък – роля, ремонт, смяна

авторемонт

Когато говорим за ремъците в автомобилната система то няма как да не осъзнаем тяхната важна и отговорна роля за състоянието на превозното средство. Мнозина сигурно се питат точно върши тази гума, известна под наименованието пистов ремък и кое я прави толкова решаваща за техническата изправност на возилото. Именно за тях в следващите редове ще наблегнем на няколко любопитни факти, свързани с функцията, нуждата от ремонт или смяна на пистовия ремък.

Серпентинен ремък – какво представлява

Ремъците като цяло са изработени от здрава гума, с вложени метални и синтетични текстилни нишки. Тъй като ремъците са подложени на изключително високо въртеливо движение, което води до тяхното износване е от съществено значение те да бъдат подсилени с метални или текстилни компоненти. Тези допълнителни нишки създават безупречна здравина и намаляват износващите процеси, което всъщност се превръща в причина пистовите ремъци да се ползват хиляди километри. Но не това е важното за този вид ремъци, а тяхната основна функция в автомобилната система.

Автомобила се състои от множество агрегати. Такива са например алтернатора, компресора на климатика, вентилатора, водната помпа и други. За да се движат тези елементи те се нуждаят именно от пистов ремък, който с помощта на въртеливи обороти позволява тяхното функциониране. Пример за необходимостта от серпентитен ремък е работата на алтернатора. За да произвежда той ток се задвижва от пистовия ремък и така таблото ви получава нужната енергия за да отчита разход на гориво за да работи километража, осветлението в купето, радиото и всички компоненти, нуждаещи се от енергия.

Как да разберем дали пистовия ремък е за смяна

Има няколко важни момента, които са съпроводени от симптоми, характеризиращи повредата, на ремъка. Свирене, скърцане, нетипични звуци, които до този момент не са били типични за автомобила ви са сериозен повод за притеснение. Акцента в случая е да се направи проверка на състоянието в сервиз и да се следват препоръките на монтьорите. Нуждата от смяна в повечето случаи е неизбежна и за да се предотвратят по-нататъшни неприятни последици е желателно да си поръчате пистов ремък комплект – Autocenter.BG предлага многообразие от ремъци в зависимост от марката и модела на вашата кола.

Повредата на пистовия ремък се дължи на редица причини:

  • Износване;Кола
  • Фабричен дефект;
  • Изминат пробег.

Типичните и отговорни за изхабяването на ремъка са тези мотиви. Но по-важно е наистина да следите за симптомите, като свистене, свирене и скърцане, които говорят за възникване на проблем. ако ремъка се скъса имайте предвид, че двигателя няма да спре да работи, но пък захранването на електрониката ще бъде немислимо поради липсата на работа на алтернатора. Нещата са взаимосвързани и това води до реалното спиране на колата. С две думи няма как да се използва автомобила при условие, че ремъка не може да извършва обичайните си въртеливи движения и така да позволява на останалите компоненти да работят.

Освен скъсване друга причина да посетите онлайн магазин Autocenter.BG и да си поръчате качествен пистов ремък може да бъде и неговото разхлабване. Нестабилността на ремъка не води до ефективно завъртане на останалите елементи и ето, че потребността от посещение в сервиз отново е налице. Когато е в разхлабено състояние ремъка може да се окаже по-широк и да се приплъзне. Повредата е не по-малко неприятна от самото скъсване и поради това е определящо да се обърне специално внимание на подмяната му.

Не пропускайте симптомите, за които споменахме в статията. Обърнете внимание и на подбора на ремък от доверен търговец, който да гарантира неговото качество. Следете за изминат пробег, който в зависимост от марката ,модела и годината на производство на автомобила може да варира от 100 000 до около 160 000 километра. Проверката през определен период също е важна, тъй като ще ви насочи към определяне състоянието на пистови ремък и предприемане на действия по неговата смяна.