Особености, предимства и недостатъци при монтаж на алуминиеви радиатори

панелен радиатор

За повечето хора е ясна причината, поради която се налага подмяна на старите метални радиатори с такива от алуминий. Малко обаче са наясно, че освен особените им преимущества по отношение на топлоотдаването радиаторите от най-лекия метал си имат и своите недостатъци. Логично е след 25-30 години бойна служба на системата ви за отопление, захранвана от ТЕЦ-а да ѝ се наложи да бъде тук – там ремонтирана. Поради корозия, амортизация на чугунените радиатори, слабо отопление на помещението, въпреки че работи на максимална степен са малка част от причините поради, които наистина се налага да помислите за наемането на специалисти, които до поогледат извехтялата система и да предложат алтернативни мерки за ремонтирането ѝ. Естествено, че едно от действията, които биха били напълно логични са свързани именно с факта, че е наложителен демонтаж на старите и монтаж на нови алуминиеви радиатори. Най-честите модели такива нови отоплителни тела са оребрените или на цели панели. Разликата между тях по отношение на топлоотдаването е нулева, но съобразно естетичния им вид те действително могат да предадат особен и различен облик в помещенията. Например панелните радиатори се отличават с това, че са изключително компактни и лесно адаптивни. Те не заемат много място, поради това, че са значително по-тесни в сравнение с тези на ребра. Те по-скоро наподобяват на декоративен панел и са невероятно елегантни като решение за модерния ви дом и именно в това се крие причината все повече потребители да са заинтересовани именно от тях.Радиатор

И както вече акцентирахме в началото на днешната публикация освен за основните преимущества и популярност на алуминиевите панелни радиатори ще споменем и за техните недостатъци, тъй като наистина  е редно потребителите да са наясно какво ги очаква с избора на такива. Всъщност това са доста незначителни и неангажиращи минуси по отношение на решението за подмяна и монтаж на алуминеви и панелни радиатори, но въпреки това е задължително да сте наясно с тях. Като цяло идеята за смяна на чугунените или стоманените радиатори е провокирана от това, че след ремонта на апартамента няма как да оставите полу излющените и проядени от корозия радиатори. Решението е напълно естествено и избора на панелен или оребрен алуминиев радиатор се оказва особено приоритетно, тъй като наистина както вече стана ясно те са с ефектен и модерен дизайн. И не само това, но освен цялата тази модна линия, която виждаме се оказва, че като материал алуминия е по-предпочитан поради това, че е изключително лек. Разбира се, фактите са красноречиви и когато говорим за бързо отопляване на помещението, именно заради това, че панелните и оребрени нови монтирани радиатори са енергоефективни и бързо предават топлината от загрятата течност, която преминава през тях, независимо от това, че са доста мини като размери  в сравнение с предишните, които сме ползвали.

До тук добре, но както споменахме има и недостатъци. Монтажа на алуминиевите панелни радиатори винаги следва да бъде извършен от специалисти за да си нямате последващи проблеми и възникващи аварии от тяхното функциониране. Независимо, че са леки, доста компактни и на пръв поглед особено лесни да бъдат монтирани, то имайте предвид, инсталирането на тези алуминиеви панелни или пък оребрени модели алуминиеви тела наистина не бива да е подценявано. Самата система за да работи ефективно се налага да бъде обезвъздушена, тествана и проверена за потенциални аварии. Като се има предвид, че алуминия е доста мек метал то ако сами решите да извършвате монтаж е възможно от невнимание или липса на опит да повредите панелите и така да ги деформирате. Това, че радиаторите са от алуминий изисква да се използват и конкретни връзки за тях за да бъдат избегнати корозионни процеси. Вниманието при монтажа следва да бъде на високо ниво, тъй като панелните алуминиеви радиатори са боядисани и при неправилен монтаж има вероятност да нарушите естетичния им вид. За повече информация относно монтажа на алуминиеви панелни или оребрени алуминиеви радиатори можете да откриете на vikhelp.com.