Киокушин Карате Бургас – История и Традиции.

киокушин-карате-Бургас

Здравейте скъпи читатели, днес ще ви запознаем с най – известните и реномирани клубове по киокушин в град Бургас, както и историята на бойното изкуство и защо то продължава да доминира в света на бойните изкуства.
Кои са местата на които можем да се запишем – ние или нашите деца, да тренираме Киокушин в Бургас?

Ето и малко снимки от спортен клуб по киокушин карате „Икигай“. Повече за тях и невероятният екип, можете да разгледате на тяхната Facebook страница.

Интересът към японските бойни изкуства е провокиран не само като форма за самозащита, но също така и като учения, които разкриват един съвсем различен свят у човека. Те развиват дисциплина, самоувереност, търпение, спомагат за разкриване на потенциала на личността. Това е една от причините много от родителите още в ранна детска възраст да насочват своите деца към такъв вид спорт, който реално не само гради умения и концентрация, но има особено влияние върху това да създаде психически устойчиви, силни и стабилни хора. А съвременното общество определено видимо страда от липсата на мотивация, стремеж за развитие и самоусъвършенстване. Затова днес ще Ви разкажем за едно от доста популярните у нас и по света японски бойни изкуства Киокушин (Kyokushin).

Този вид карате се заражда след Втората Световна война. Тъй като периода е доста динамичен и се отчита висок ръст на интереса към японските бойни изкуства създателя Масутацу Ояма представя този нов стил, който е насочен именно към непоколебимост, увереност, вяра в собствените възможности, амбиция, самоусъвършенстване. Със светкавична бързина този боен стил карате получава популярност. За това има съществена роля и агресивната рекламна кампания, която създателя предприема по отношение на разпространението на учението.  Западна Европа е изключително заинтригувана от легендарния Ояма и това е период на създаване на множество школи, които преподават учението му. Времето е наистина изключително подходящо, тъй като хората имат нужда от стимул, който да им вдъхне надежда, самочувствие и увереност. А именно в основата на това бойно изкуство е издигането на духа и тялото в култ. Тук не става въпрос за нещо божествено, на което се молим да ни вдъхне сили, а за това да се обърнем към собствените си възможност и ида повярваме в тях.

В буквален превод Киокушин означава общество на върховната истина. Истината, която първо трябва да открием в собственото си АЗ. Създателя Ояма е известен сред своите ученици и винаги ще остане в техните сърца като човек, който поставя силата на собствените си възможности и амбиция на първо място. Легендата за учителя и неговата слава набира популярност още със създаването на този нов стил карате и до днес се радва на изключителна популярност и много висок интерес от страна на подрастващите. Това е наистина похвално, тъй като на фона на така нареченото бездушно и агресивно общество е добре да има възможност децата да научат и за другата страна на живота, тази, която разкрива техния потенциал, учи ги а бъдат по-добри, толерантни и вярващи в себе си.

Още през 1964 година със създаването на това бойно изкуство се акцентира върху неговата философия – самоусъвършенстването. Независимо от тежките тренировки легендарния Ояма успява да привлече над 12 милиона души по света, които и до днес разпространяват силата на неговото учение. Стила карате е от типа full-contact, което показва реализма по време на двубоите, но също така гради и психическа устойчивост, потискане на болката и развиване на изключителна търпимост и концентрация  у бойците.

Masutatsu Oyama е роден през 1923 година и през седемдесет годишния си живот остава до последно отдаден на учението, което гради не просто бойци, а хора, които са максимално уверени във възможностите на духа  и тялото си. Ояма тренира бойни изкуства от 1938 година като част от тях са Окинава, Дайто-рю Айки-джуцу и други. Те са всъщност неговата основа, която той използва при Киокушин и усъвършенства през всичките години отдаденост на бойните изкуства и техники. През целия си житейски път стремежа на учителя е да насърчава възможностите и да постига всеки един от успехите си с мотивация, самоувереност и силата на духа. Това му носи постижения като 8-ми дан по Годжу-рю карате и 4-ти дан по Джудо.

Със сигурност всеки, който се интересува от японски бойни изкуства знае за така наречените усамотени тренировки на Ояма в планината. Периода бил изключително тежък за учителя и често го спохождали мисли, които го карали да се върне към цивилизацията. Но именно изпитанието на силата на духа  и тялото, както и думите, написани в поемата, която носел със себе си на от Nei Chu му дали сили и са го превърнали в един от най-силните бойци в Япония. След четиринадесет месеца далеч от реалността и цивилизацията Ояма е принуден да наруши своето уединение заради липса на финансиране от своя спонсор. Въпреки, че неговите високи постижения, които той печели са от най-висок ранг той не чувства удовлетворение, тъй като не успява да завърши три годишния си престой в планината, който е планирал. Следва втори период на усамотените тренировки на Ояма като този път той избира изолация в планината Киозуми. Много от тренировките, които провежда тук учителя се считат за фанатични и извън човешките възможности. Част от тях са чупене на камъни с ръце, подлага тялото си на ледено студените струи на водопади и освен огромното физическо натоварване на тялото, на което го е подлагал ежедневно, наред с това е изучавал и философията на древния Дзен. Продължителността на вторите усамотени тренировки са 18 месеца, но учителя се чувства готов и уверен в себе си и своите способности.

Създателя на Киокушин ще бъде запомнен и с екстремните си демонстрации с бикове. Той бил толкова силен, че с голи ръце успявал да прекърши рогата на здравите бикове с един удар. Далеч не толкова безпроблемно са приключвали всички срещи на учителя с тези мощни животни и е имал период, в който се наложило да престои 6 месеца на легло за да се възстанови от раните, които са му нанесени. Друг много интересен факт за Ояма и неговото Киокушин бойно изкуство е, че с помощта на силата на духа и вярата в собствените си възможности боеца е успявал да приключи много голяма част от двубоите, в които участва за не повече от три минути. Много от опонентите му са поваляни с един удар и това е се е превърнало в едно от основните цени на неговото учение. Техниката е изключително популярна и Ояма наистина успява да постави една нова ера в бойните изкуства, известно като Киокушин.

Не сухата медитация, не стандартните заучени упражнения са в основата на създадената от Ояма система, а практиката и изпитанията, на които се подлага тялото. Учителя разработва изключително висши движения, които спомагат за ефективността от натоварването и достигане до едно наистина перфектно физическо равнище.

На това видео са представителите на по-голямата част от треньорите в Бургас и страната.