Как да се справите с камъните в бъбреците?

лекарства

Камъните в бъбреците или популярното с научното си наименование заболяване уролитиаза е сред най-често наблюдаваните от специалистите в областта. Оказва се, че почти половината от мъжете по света са засегнати от този проблем и при неправилно лечение са възможни хронични кризи, които са повтарят през определен интервал от време. Вариантите за лечение са много и част от препаратите и медикаментите можете да разгледате тук https://aptekifenix.bg/lechenie-i-terapiya-pikocho-polova-sistema/kamyni-v-bybrecite. Но това, което е важно да подчертаем е, че за да се предотврати риска от заболяването е необходима да се поддържа нормално pH в урината. Кои са причините за поява на камъни в бъбреците, каква е превенцията и кой тип лечение е най-ефективно предстои да споделим в днешната тема.

Причини за образуване на камъни в бъбреците

Симптоматиката при този тип бъбречно заболяване е свързано с болезнено уриниране, дискомфорт и запушване на уретрата, което може да наложи и хирургична намеса. Особено важно е да сте наясно с главните причини за предизвикването на това състояние. Обикновено причините за образуване на камъни в бъбреците се дължат на това, че се наблюдава концентрация на определени вещества в урината като калций и оксалати. При ниско pH на урината те кристализират и се образуват миниатюрни песъчинки. Повечето кристалчета, които с образуват лесно се изхвърлят при уриниране и дори не подозираме, че такива съществуват. Но в случаите, когато те нараснат до размер, който трудно може да премине през уретрата това води до сериозни проблеми.

Препоръчително е да се потърси лекарска помощ, тъй като симптомите могат да причинят сериозен дискомфорт, болка и дори сериозни възпаления. Най-често наблюдаваните състояния са свързани с:

 • Тежест в слабините;
 • Често уриниране;
 • Напрежение;
 • Кръв в урината;
 • Болки в кръста и други.

Невъзможността на организма сам да изхвърли образуваните кристали може да доведе до силна болка и запушване на уретрата. Необходимостта от назначаване на адекватно лечение цели да се приложат способи за раздробяване на кристалчетата до размери, които да позволят безболезненото им преминаване и отвеждане с урината извън организма.

Какво трябва да знаете!!!

камъни в бъбреците

Имайте предвид, че ако водите напълно идентичен начин на живот, което включва същата храна и напитки както и липса на двигателна активност то това може да доведе до ново образуване на камъни в бъбреците. Наложително е да направите промени в обичайния си ритъм на живот като приложите следните механизми:

 • Прием на повече течности. Пийте колкото се може повече вода и билкови чайове. Това ще предотврати образуването на камъни в бъбреците и дори при налични минималистични кристалчета те ще бъдат своевременно изхвърляни;
 • Намалете приема на храни, които са богати на оксилати. А такива са спанак, бадеми, шоколад, някои видове плодове;
 • Ежедневно пийте вода с лимонов сок. Киселинността от лимона намалява риска от образуването на камъни в бъбреците;
 • Контролирайте приема на сол, тъй като това увеличава нивата на калций в урината и води до кристализация.

Разбира се билковите терапии са доста ефективни и често като основно средство за лечение лекари съветват да използвате добавки със съдържание на червена боровинка, бреза, лайка, магданоз и други.

Методи за лечение

Най-добрата терапия срещу камъни в бъбреците е именно добрата превенция. Съветите, които изложихме по-горе могат да ви помогнат да намалите до минимум риска за поява на заболяването. Но в случай, че проблема вече е налице то посещението при уролог е повече от задължително.

Познатите методи за облекчаването на симптомите са:

 • Медикаментозно лечение. Включва терапия с лекарства, които разтварят песъчинките и ги раздробяват до размери, които са лесни за изхвърляне;
 • Лазерно раздробяване, което се прилага при по-сериозни размери на песъчинките, които с лекарства е невъзможно да се проведе лечение;
 • Оперативно. Прилага се при по-тежки случаи и възстановяването протича доста бавно.

Не бива да допускате да стигнете до последната фаза, която да ви постави на операционната маса. Използвайте за профилактика и лечение билкови отвари, хранителни добавки и други превантивни средства за здраве на бъбреците и уриналния тракт.