Защо пчелари предпочитат използването на професионални восъкотопилки?

восъкотопилки

Без значение от броя на кошерите в стопанството се оказва, че всеки пчелар се нуждае от топилка за восък. Много от начинаещите производители на мед не осъзнават потребността от използването на такива продукти и смятат, че са излишен разход. Като цяло пчелният восък се приема като един изключително полезен пчеларски продукт. Неговата преработка е решаваща за това да се сведат разходите до минимум и освен това сами да можете да произведете нови рамки, в които пчелите да събират меда. Използването на восъкотопилки има за една цел, а именно нагряването на восъка. При излагане на температура от над 70 градуса използваната вече пчелна пита се пресова във винтовата преса и от там събрания продукт с разтапя до течно състояние. Следва процес на филтриране и изливане в подходящи форми известни още като калъпи.

Какви модели се предлагат на пазара?

Що се отнася до това да бъде използвана наистина добра и ефективна топилка за восък имайте предвид, че пазара е доста широкообхватен. Топенето на восъка от пчелните пити дава възможност на пчеларите да затворят до известна степен цикъла на производство. В основата на всички е това, че се състоят от резервоар и съответния източник, осигуряващ нагряването на суровината.

Моделите восъкотопилки мога да бъдат захранвани от:

 • Слънчеви панели;
 • Парна инсталация;
 • Газ;
 • Електричество или друг източник на топлина.

Не са малко пчеларите, които за да спестят от разходи за покупка на восъкотопилка сами си изработват от неръждавейка такива съдове, които захранват с електричество или газ за да могат да осигурят нужната температура за топене на използваните восъчни рамки. Като цяло принципите на восъчните топилки се базира на това, че са изключително ефективни по отношение на бързината, с която успяват да се справят при разтопяването на определен брой рамки. А когато се нуждаете от подобряване ефективността на производствения процес то определено това, от което се нуждаете са именно надеждни и сигурни уреди.

Защо да закупите професионална?

топилка

Разбира се винаги можете да сглобите някаква алтернатива на восъкотопилка и така да спестите пари. Но до колко може да се гарантира, че ръчно изработената е наистина добра и благоприятна за вашите нужди и очаквания? Спецификата на професионално изработените е в това, че се изработени от наистина качествени и високоефективни материали. Целта е твърдия восък да премине в течно състояние и по точи начин да стане лесен за обработване и изливане в желаните форми или калъпи за пчелни рамки и пити.

Без значение от типа на енергията, която ще използвате имайте предвид, че устройството се използва с лекота и успява да ви подсигури наистина ефективно и сигурно обработване на восъчните остатъци. Основните предимства на восъкотопилките е в това, че наистина могат да ви гарантират лесно и директно топене директно от рамките без да има нужда от допълнителна ръчна намеса.

Според вашите производствени мощности вариантите, които с предлагат на пазара за фабрични восъкотопилки се отнасят за:

 • Едновременна обработка на до 6 рамки
 • Модели с конструкция за 12 рамки;
 • Големи, които са с капацитет за топене до 24 рамки.

Пчеларите приема моделите с 12 секции за топило на рамки като златната среда. Те са ефективни от гледна точка на разход на енергия както и могат да гарантират точно постигане на желаната температура на восъка, която да е благоприятна за по – нататъшната обработка.

Професионалните восъкотопилки са изключително благоприятни, тъй като могат да осигурят на пчеларите абсолютен контрол върху процеса. За да не се налага непрекъснато да следите до колко градуса е достигнала температурата на восъка при новите модели е поставен датчик, който осигурява възможно най-добрата за топенето температура.

Качествени характеристики на восъкотопилките

Продуктите могат да бъдат намерени във всеки един пчеларски магазин. Това, което е решаващо за производството на мед е да имате предвид, че са различни видовете оборудване, които можете да приложите с оглед да се намалят производствените ви разходи. Така, че когато имате намерение да инвестирате в такова важно съоръжение е необходимо да имате предвид следното:

 • Важен е вида на материала за изработка на съоръжението;
 • За рентабилна и икономична работа на съоръжението изберете вариант за нагряване, който най-много ви устройва;
 • Определете капацитета за събиране на определен брой рамки;
 • Материал, от който са изработени съоръженията;
 • По какъв начин се контролира температурата в топилката;
 • Каква е цената, която сте готови да заплатите за такова съоръжение.

Приоритетните модели восъкотопилки са онези, които могат да намерят приложение във вашето производство. Съобразно това з колко кошера се грижите и какъв е капацитета на пчелното ви стопанство можете да определите онзи вид продукти, които реално могат да ви осигурят ефективност, удовлетворение и постигане на отлична рентабилност.

В заключение можем да споделим, че става въпрос за персонализиране на съоръжението спрямо вашите собствени потребности и нагласи така, че наистина да останете удовлетворени от това, което можете да получите по отношение на ефективно и добро производство. Затварянето на цикъла и изработката на пити от рециклиран восъчен материал е една много добра перспектива за спестяване на време и разходи.