Няколко причини за подмяна на готварските печки на дърва с такива на пелети

готварска печка
Готварска печка на пелети Alfa Plam Alfa Term 20, 20kW

Преди три-четири десетилетия едни от най-използваните в бита печки за отопление, използващи се и за готвене бяха именно тези на дърва и въглища то днес акцента на производителите и търсене на по-екологично и икономично решение. Както се наблюдава плавен преход от прилагане на твърдо горива към пелети така и този тип уреди има известна доза усъвършенстване. Независимо от това, че за някои хора изглеждат твърде примитивни и неприложими към съвременните условия то в хижи, къщи на село и вили си остават едни от най-добрите методи за решаване на казуса, свързан с топлината и готвенето.

Причини, които мотивират домакинствата да заменят тези на твърдо гориво с пелети

Водени от принципа за икономичност и рентабилност все повече са домакинствата, разчитащи на такива уреди, които инвестират в подмяна с готварска печка с водна риза на пелети. Положителните качества на този тип решения далеч не се ограничава до това просто да бъде сменено използваното гориво. В следствие на горене на пелети се наблюдават ред ключови положителни неща, които са от съществено значение за това да се подобрят условията на живот в имота.

Ключови ползи от тази промяна са:

  • Използва се печка с водна риза, която значително намалява разхода на гориво;
  • В минимални количества са въглеродните емисии, които се освобождават в атмосферата в следствие на процеса на изгаряне на ресурса;
  • Много по-ефективни са готварските печки с водна риза, тъй като успяват да обслужат и отоплят целия имот посредством изградена система с радиатори;
  • Зоната за готвене и лесно контролируема за да не се стигне до изгаряне на приготвяната храна;
  • Много по-рентабилно и икономично е да се използва такъв уред, тъй като пелетите са изключително калорични и могат да осигурят оптимално количество топлинна енергия.

Очевидни са решенията, с които се струва да се инвестира в такъв тип промяна, защото уредите са доста по-ефективни и рентабилни спрямо използваните модели преди тях.

Добри оферти стимулират потребителите

И тъй като очевидно е необходимо да има стимул, който да провокира домакинствата да заменят старите и не толкова благоприятни за околната среда уреди то тенденцията е към супер оферти, които имат стимулиращ ефект. Интересно е това, че уреди от този тип, използвани едновременно за готвене и топлене са една страхотна алтернатива, с която можете да постигнете удивителни резултати. Цените на готварските печки с водна риза не надвишават по стойност тези на дърва и въглища и дори да има някаква разлика то тя е минимална.

Наред с това друг аспект, който се приема като стимул е субсидирането от страна на много общини покупката на уреди на пелети. Водени от общата нормативна база приета от общините за одобряване качеството на въздуха то това, което е важно да отбележим е, че действително идеята за поетапна подмяна на старите с нови много по-екологични и високоефективни решения.

Така, че в обобщение можем да споделим, че стимулите, които се използват за използване на готварски печки с водна риза на пелети биват:

  • Ниски цени на уредите;
  • Субсидиране на покупката от страна на общини и други еко програми;
  • Периодични промо оферти, които предоставят отстъпки средно между 10 и 20 от първоначалната стойност на уреда.

Основни качества

Най-важното при точи тип печки е това, че те комбинират няколко вида дейности. Отоплението на едно помещение е едно, но пък съвсем друго е да се инвестира в решение, което да може с едно количество гориво да представи опция за разпространение на топлината в целия имот.

Наред с това топлината може да бъде оптимално усвоена и да се приложи като ресурс за готвене. Така домакинството спестява изключително много и успява да постигне удивителен уют на ниска цена през зимните месеци и то благодарение на печка с водна риза на пелети, на която могат да се приготвят и различни видове ястия.