Удачен вариант ли е отопляване с камина и на какъв вид да се доверите за осигуряване на домашен комфорт

камина с водна риза
Камина с водна риза MBS Thermo Vesta, 11kW

Сред асортимента от отоплителни уреди се отличават онези, които освен приятна температура внасят изключително много романтика, уют и комфорт. Не се съмняваме в предимствата на камините, тъй като те са емблематични съоръжения, с които се постига невероятно стилна атмосфера, изпълнена с положителни емоции. Когато топлината не само се усеща, но и се вижда то това подчертава сплотеността между членовете на семейството в домашната среда. Така, че има защо да се приемат камините като уреди, които заслужават вниманието на потребителите. В https://www.balkanenergy.bg можете да откриете богато разнообразие от видове, които биха осигурили качество на живот, благоприятна температура и спокоен микроклимат в помещенията на имота.

Класификация според вида на използваното гориво

Това е първото, на което е необходимо да обърнете внимание. Обикновено свързваме работата на камините с това, че използват дърва за постигане на романтична атмосфера и приятно отоплено жилище. Но предвид това, че напоследък доста се заговори за уреди, които биха могли да допринесат за намаляването на фините прахови частици и замърсяването на въздуха то очевидно има смисъл от това да бъдат използвани и алтернативни горива. А точно такъв вид са пелетите. Те показаха много добра позиция в отоплителния бранш, защото значително намаляват стойността на отоплението през зимния сезон, а освен това са доста калорични и с минимално количество гарантират освобождаване на отоплителна енергия нужна за достигане на желаната температура.

Накратко съществуват три типа камини според типа на използваното гориво и те са:

 • На дърва и твърдо гориво (тук могат да се използват брекети, въглища или други);
 • На пелети (биомаса);
 • Хибридни т.е. моделите са с опция за работа както с твърдо гориво така и пелети.

Все по-голям процент клиенти се ориентират към последните две възможности, тъй като са по-модерни, икономични и безопасни за околната среда.

Варианти според начина на разпространение на топлината

камина

Това е също ключов критерий, по който е необходимо да изберете своя нов отоплителен уред. За да се усвои оптимално ефективно топлинната енергия съществено значение има типа на камината и по този принцип. Тук се разграничават отново три възможности, а те са:

 • Камина с автономен принцип на работа т.е. осигурява оптимален комфорт в помещението, в което се използва;
 • С въздуховоди. Топлината се разпространява посредством „обдухване“ – топлия въздух се разпределя в помещенията чрез въздушна инсталация, която както можете да предположите е необходимо да се изгради по време на строителството на имота или друг тип основен ремонт;
 • С водна риза. Това са едни от най-предпочитаните заради това, че тук се наблюдава оптимизиране на разходите, тъй като освен, че лесно се свързва с радиатори за парно отопление или водна подова инсталация с помощта на този тип камини си гарантирате и подгряване на вода за ежедневните битови нужди.

Изброените модели могат да бъдат както на дърва така и па биогориво в зависимост от техния вид.

Особености при избор

Тъй като всеки имот е индивидуален сам по себе си то това определя и спецификацията на уреда, който ще бъде избран. Вземат се предвид всички онези детайли, които персонализират възможността да получите най-доброто за отопляването на своя дом. Акцентите, на които е нужно да обърнете внимание са:

 • Квадратура на имота;
 • Етажност – дали става въпрос за жилище състоящо се от един етаж, два или повече;
 • Определяне мощността на уреда на база спецификация на имота;
 • Функционалност – има ли опция за осигуряване на топла вода;
 • Начини на обслужване;
 • Автоматизация на уреда;
 • Ефективност и разход на гориво;
 • Първоначална инвестиция;
 • Нужда от професионален монтаж и настройване.

За доста неща е необходимо да помислите преди да закупите камина. Важно е разбира се да се водите основно от персоналните си интереси както и благоприятни условия, които очаквате да постигнете.