Знаем ли как да използваме лекарствата за грип

лекарства за грип

Ако преди години се наблюдаваха само сезонни варианти за вирусни грипове то сега сме свидетели на целогодишно циркулиране на заболяванията, които покосяват здравето ни. Затова е логично в домашната аптечка да разполагаме с различни лекарства за грип, които да приемаме в случай на изразена симптоматика. Има ли универсално хапче против простуди, настинки и вируси ще разберете от днешната публикация. Необходимо е да положите максимални усилия за здравето си, тъй като все по-често неправилното лечение е причина за поява на усложнения, които могат да наложат прием в болнично заведение.

Видове лекарства да грип

Много е голяма вероятността човек да се разболее от някои от циркулиращите целогодишно грипове. Проблемът е в това, че дори да сте се преборили успешно със заболяването то не изграждате имунитет срещу него и можете отново да се заразите при контакт с болен. Затова е необходимо на първо място да знаете как да разпознавате симптомите за да можете веднага да приложите съответния медикамент, който да ви предпази от по-сериозни последствия за здравето.

Има редица медикаменти и хранителни добавки, които осигуряват превенция и намаляват риска от заболяване. Включването в дневното меню на повече плодове и зеленчуци, витамин С както и комбинирани с минерали добавки повишава имунните сили на организма и по този начин вероятността да се разболеете значително намалява. Но въпросът е какви лекарства да бъдат приети в случай, че грипа е факт и трябва да вземете мерки за неговото лечение.

Лекари съветват при първи симптоми като кихане, повишаване на температурата, загуба на апетит, кашлица да започнете с прием на:

 • Парацетамол или разтворими в топла вода напитки за облекчаване на главоболието и температурата;
 • Използване на бонбони за смучене или спрей за намаляване на дискомфорта и дращене в гърлото;
 • Прилагане на капки за нос за намаляване на секрецията;
 • Включване на сироп за кашлица в зависимост от това дали е влажна или суха;
 • Приемане на много топли течности – чайове и свежо изцедени плодови фрешове.

В аптечната мрежа се предлага огромен асортимент от лекарства, които могат да овладеят изразената симптоматика. Важно е всъщност да успеете още в първоначален стадий да атакувате вируса с цел той да не се разпространи в тялото и да причини тежки увреждания на дихателната система.

Бъдете отговорни към себе си и другите

лекарства

Имайте предвид, че когато говорим за грип става дума за лесно предавани вируси от човек на човек. Достатъчно е да стоите в едно затворено помещение с болен 15-20 минути и да заболеете. Именно поради това лекари алармират за това колко важна е превенцията, която е необходимо да включва:

 • Често проветряване на помещенията, в които работите или живеете;
 • Прилагане на добра лична хигиена и често миене на ръцете;
 • Използване на хранителни добавки с витамини и минерали повишаващи имунитета;
 • Вземане на бързи и адекватни мерки с прием на лекарства за грип при първи симптоми;
 • В случай, че имате болен колега, с който работите в близост използвайте предпазна медицинска маска до колкото това няма да доведе до дискомфорт при извършване на служебните ви занимания.

Има не малко средства и лекарства при грип, които да приложите. Със сигурност не е без значение как ще протече лечението ви затова препоръките ни са да се консултирате с лекаря си.

Опасно ли е самолечението

Сигурно сте объркани от факта, че в аптеките се предлагат какви ли не лекарства за борба с грипните вируси. Не всички обаче биха могли да ви помогнат предвид състава им и за какъв тип грип са предназначени. Самолечението не е вариант, тъй като неправилното смесване на различни лекарствени препарати може да доведе до:

 • Усложнения;
 • Алергии;
 • Натравяния.

Именно затова преди да изберете какъвто и да било медикамент или лекарство се консултирайте с фармацевт или лекар.