Добра инвестиция ли е обучението на кучета за търсене на трюфели?

трюфелотърсачи

Отглеждането на трюфели и у нас започна да набира доста висока скорост. Подземното злато както още са наричани тези гъби могат да се превърнат в основен източник на доход и то доста добър. Ако във Франция и Италия има гилдия на производителите на тази невероятно ценна и скъпа находка то у нас този вид дейност тепърва стартира и намира своите почитатели и предприемачи. Освен целия технически процес и подготовката за засаждане на фиданки и тяхното поддържане да техническата им зрялост един много съществен елемент е обучението на кучета за трюфели. Характерно за този процес е, че с помощта на кучетата наистина се увеличават шансовете за събиране на доста добра реколта.кучета за трюфели

Сигурно си мислите, че е лесно а се обучи едно куче да търси специфичната миризма на трюфелите. Но всъщност не е така. Действително обонянието при кучетата е в изключително високи граници, но за да придобие то качествата на опитен търсач е нужно обучението му да започне още на третия месец. За повечето кучкари това е възраст, която наистина е твърде крехка за ад може да бъде приучено малкото кученце към хигиенни навици, а камо ли да започне да надушва трюфели. Има много програми, които включват вашите кучета в обучение, което обаче никак не е евтино. Разбира се, на пазара се предлагат и други алтернативни методи като например използването на самоучители, с които също бихте постигнали доста добър успех.

Кучетата трюфелотърсачи са много полезни особено ако сте създали ферма на достатъчно голяма площ. Самото обучаване на кучета за трюфели е много голяма отговорност. Кучето се превръща във ваш помощник и освен, че ще вложите пари и енергия, то със сигурност няма да усетите как ще се привържете към кучето си и ще го приемете като свой партньор, а не помощник. За много собственици на трюферии кучето и неговото обучаване е задължителна инвестиция. Преди да изберете порода и система за самообучение е добре да се информирате относно всяка една подробност, която може да се окаже от полза за придобиването на опит и съвет. А едни от най-добрите породи трюфелотърсачи са Кокер шпаньол, лабрадор, грифон корталс. Това са породи добре познати у нас и отличаващи се с издръжливост не само при българските климатични условия, но и при такива от по-екстремен характер. Независимо от това кое куче търсач на трюфели ще предпочетете като порода то имате предвид, че няма как след първия месец да очаквате чудеса. Нужно е време и търпение за да могат вашите помощници да придобият основни умения в търсенето на подземното злато.