Защо най-често теглим банков кредит?

Не рядко ни се налага да се „облегнем“ на някоя банка за кредит, или просто за професионална консултация. Въпреки, че доста хора настръхват чувайки тази дума, все пак са наясно, че на всеки може да се случи да я окъса финансово, или пък да поиска ипотечен кредит. В повечето случаи, се запътваме до банката, когато искаме да направим някоя голяма покупка, но нямаме никакви налични средства. Например, е напълно в реда на нещата да искаме да си купим нова кола, или да направим освежаващ ремонт на жилището си, но единственият ни шанс да направим това е близката банка. Тогава, решаваме с неохота просто да отидем и да направим кратка консултация с някой специалист, за да изтеглим желаната сума пари. Така ще можем да покрием всички възникнали разходи, също както и ще сбъднем една наша мечта!

къща-сейф

Причините да изтеглим банков заем могат да бъдат много: сватба, абитуриентски бал, ремонт на жилище, покупка на кола, пътешествие, или пък покупка на цяло жилище. И в зависимост от целта ни, то и сумата ще бъде различна. Тази за нов дом, разбира се, ще е най-голяма, но все пак това е една дългосрочна и оправдана инвестиция, облаги от която ще имат нашите деца, та дори и внуци…

Ипотечният кредит е най-честият вид заем, който младите хора в работоспособна възраст теглят. Обикновено той е за над 10 години, като срокът му за погасяване зависи от самият заем. Например, той може да бъде и с ваше участие, като най-често хората имат някаква първоначална сума (от продажбата на друг имот, или от спестявания) и към нея искат да добавят допълнително пари, за да могат да си купят дадено жилище. Ипотечният кредит няма целева насоченост, или иначе казано, той не бива отпускан конкретно за жилище. Но хората са свикнали да го наричат така, затова че като залог, кредиторите дават именно новозакупеното жилище и затова кредитът се превръща в ипотечен!

Има и жилищен кредит, който е почти същият като ипотечния, с тази разлика че тук сумата се прехвърля директно от банката на продавача, като именно това го прави с определен целенасоченост – покупката на жилище. Какъвто и, обаче, кредит мислите че би бил най-подходящия за вас, не забравяйте че консултацията с банков служител е най-добрият съветник за вас. Разговаряйки очи в очи и информирайки специалиста с какви точно средства разполагате и какво точно смятате да правите с парите, които евентуално банката ще ви отпусне, ще получите и най-добрите възможни оферти, пряко обвързани с финансовото ви моментно състояние!