Готварски печки на пелети с водна риза – креативен метод за топлина и вкусна храна през зимата

печка на пелети

Съвременните уреди за отопление стават все по-комбинативни. Те ни изненадват със своята висока енергийна ефективност и успяват наистина да допринесат за постигане на уют и топлина в дома през зимата. Знаете ли, че камините и печките с водна риза, които използват пелети вече могат да бъдат използвани и като готварски уреди? Това е доста добра алтернатива предвид факта, че ще се гарантират икономии и това ще сведе енергийните месечни разходи до минимум. Използването на готварска печка с водна риза на пелети е предвидливо решение, което се определя от специалистите като перспективно и подходящо за определен тип имоти. Желаете ли да си осигурите повече удобство и комфорт през зимата и едновременно с това да готвите то ето, че наистина имате на разположение супер ефективна възможност с уред, който разполага с огромен потенциал.

Ограничение в имотите, които могат да използват такъв тип уреди

Независимо от това, че се разглежда като една многофункционална възможност този тип уреди не са приспособими във всеки тип имот. На практика се оказва невъзможно да бъдат приложими в модерни апартаменти, тъй като аспирирането на въздуха в помещенията може да бъде затруднено.

Печките с водна риза, които са годни и за готварски цели си имат съответните ограничения, когато става въпрос за обслужване на конкретен имот. Акцентираме върху това, тъй като идеята е да се приложи оптимално приоритетен вариант, който би бил наистина отговорен за това да си осигурите пълноценно и качествено отопляване, намаляване на енергийните разходи и повишаване на ефективността от прилагането му. Точно по тази причина ще съставим списък на имотите, за които готварските печки с водна риза на пелети са приложими:

 • Хижи в планината или други региони, при които земите са по-сурови;
 • Селски къщи;
 • Вили извън града;
 • Къщи в квартали, където е обичайно да се използват такива отоплителни уреди с възможност за използване на печката и като средство за готвене.

Модерното строителство, лъскави и луксозни апартаменти не би било адекватно да приложат такъв способ поради разпространението на миризма от процеса на приготвянето на храна.

Удобства от такъв тип инвестиция

печка

Характерно за този тип уреди е това, че се прилагат няколко активни действия, които подпомагат домакинството. Не само, че се топлите, но използвате енергията и за осигуряване на приготвянето на различни видове храни. Печките на пелети разполагат както с оптимално голям плот така и фурна, което показва, че нищо не ви липсва за да можете да приготвите любимите ястия на своите близки.

Функциалността и удобствата могат да се класифицират в:

 • Гарантирано цялостно отопляване на имота посредством системата за разпространение на топлата вода в жилището чрез радиатори;
 • Използване на фурна за печене на сладкиши и месо;
 • Готвене на голям плот, който едновременно може да загрява поне три съда;
 • Осигуряване на топлина на помещението, в което уреда е инсталиран.

Много лесно и бързо такъв тип печки успяват да се приспособят в пространството, тъй като действително са компактни решения, на които голям процент домакинства могат да разчитат.

Насоки при покупка

Както можете да се уверите  и тук при този тип отоплителни уреди се наблюдава богат асортимент от решения. Технологията непрекъснато се усъвършенства, което показва, че смисъл от използване има. За да сте напълно сигурни в това, което търсите то имайте предвид, че е необходимо да се акцентира на:

 • Капацитет и мощност на водната риза т.е. за каква квадратура е предназначена печката;
 • Дизайн, който да може да се впише в интериора на дома;
 • Спецификации и особености, които биха гарантирали оптимално удобство и грижа през зимните месеци;
 • Многофункционалност;
 • Начини на управление и контрол на процеса на отопление и готвене.

При нужда потърсете услугите и консултацията със специалист, които биха ви гарантирали добър и перспективен избор.