ЗА и ПРОТИВ експресните шофьорски курсове

шофьорски курсове

Не винаги разполагаме с три месеца, през които напълно нормално и в график да присъстваме на шофьорския курс, който сме записали. Съвременния човек е притиснат от времето, личните си ангажименти и дори от пътувания извън страната. Поради това се налага да се реагира адекватно и да измислим друг вариант ,който да се съчетае с потребностите ни. Затова не малко от автошколите, които разбират своите клиенти и техния забързан начин на живот предоставя една доста добра опция, която е свързана с експресното преминаване на обучението за шофьорско книжка. Според не малко незапознати с естеството на провеждане на такъв ускорен курс това си загуба на време и пари. Логиката на това изказване е, че например школите, които предлагат такава форма само гледат д вземат парите на курсистите, а реално не ги научават на основните неща. Тук обаче ще поспорим, тъй като не времето, а мотивацията и организираността на инструктора и курсиста са определящи за това крайния резултат наистина е положителен.експресен шофьорски курс - volan.bg

Независимо от това дали сте избрали курс от категория А, В,С или Д задължителния законов хорараиум от часове по теория и практика следва да бъдат преминати. Ако при стандартното обучение курсистите преминават по един час дневно и съботите и неделите не присъстват на теория или практика, то при ускорената форма са възможни графици, които да позволяват взимане на два или дори три часа за да се навакса с материала по модулите. Реално експресните шофьорски курсове се създават по индивидуален график, който е удобен на курсиста. Освен това имайте предвид, че за да може автошколата и инструктора да се съгласят с такъв вариант те също би следвало да разполагат със свободно време извън редовните курсове и графика им. Така, че не говорим само за това да се плати една цена и тя да е основният мотив за инструктора. Има си правила, които задължително се спазват и именно в това се състои индивидуалното обучение – да се съкрати срока на самия курс, но в никакъв случай не говорим за орязване на информация. В крайна сметка както при редовните така и при ускорените курсове е важно да се спазват материалите както и изпитните форми. Без значение от вида на шофьорския курс кандидат шофьорите подлежат на спазване на правилата на записване и всички останали детайли от едно обучение. За А, В, С, D всеки от кандидат курсистите следва да отговаря на изискването за възраст, опит като водач на моторно превозно средство, наличие на минимум основно образование и т.н.

Всъщност този експресен курс е създаден в полза на хората, които не разполагат с много време. Ако работите в чужбина и имате полагаем отпуск, който е около месец то със сигурност няма да можете да се възползвате от това да запишете редовна форма на обучение. Само за пример ще кажем, че обикновения стандартен шофьорски курс от категория Б е с продължителност около 60 дни. А де факто с толкова време не разполагате. Ето, че с ускорения курс можете да се вместите в разполагаемото време и да преминете съкратената индивидуална форма.

Съвета на по-опитните и доказани инструктори е ако искате да запишете експресна форма на обучение е да го направите в ненатоварен сезон. тогава много повече автошколи  биха могли да ви вместят в своя график и така достатъчно бързо да преминете обучението. Друг акцент е личната ви мотивация да се справите с курса. Защото ролята на инструктора е да даде възможност да преминете в интензивно обучение и да предаде материала, който е задължителен за всеки един от видовете шофьорски курсове. Но как ще се подготвите за изпитите и дали ще успеете от първия път да получите положителен резултат от теста по теория и практика изцяло зависи от Вас. Ето защо казваме, че е много важна мотивацията на кандидат шофьорите. Един съвет, който също би бил полезен при записването на ускорена форма на обучение е също така предварително да се запознаете със Закона за движение по пътищата и безопасното шофиране. В Интернет пространството има безплатни листовки в помощ на курсистите, които могат да бъдат решавани и по този начин да сте максимално подготвени за теоретичния модул. И ако сте наистина сигурни и уверени в това съвсем спокойно можете да преминете експресния курс и да получите утвърдителни резултати.ускорен курс

Ускореното обучение при шофьорските курсове като цена е доста по-скъпо. и ако имате основателна причина едва тогава можете да пристъпите към него. Независимо от това, че повечето инструктори предлагат качествено и изгодно обучение на изплащане , то при експресната форма най вероятно ще пожелаят да им заплатите еднократно. Така, че е въпрос на индивидуална преценка, мотивация и бюджет дали ще се съгласите с поставените условия. Не е трудно, нито пък невъзможно да преминете такъв ускорен курс. Най-често инструкторите се притесняват не толкова от това дали курсистите ще успеят да се научат да шофират, а дали ще съумеят да се справят с усвояването на теоретичния материал и листовките. Не е толкова лесно да се възприеме обема от информация, защото има доста казуси, които трябва да бъдат старателно изяснени. А не са малко и шофьорите кандидати, които дори си плащат за допълнителни часове за да могат максимално обстойно да се запознаят с информацията и затвърдят своите знания. А при индивидуалния ускорен курс времето е липсващия елемент, който може да се окае критичен.

Не можем да кажем какъв процент от преминаващите експресен курс успяват от първия път да вземат изпитите. Но е факт, че когато човек  е достатъчно мотивиран и подготвен, уверен е в своите знания, то със сигурност би могъл дори за месец обучение да се справи с шофирането. Наистина е вярно твърдението, че с опита водачите стават по-уверени и бързи в реакциите си, но пък за да бъдат такива каквито са на пътя голяма роля имат техните инструктори. И понякога наистина е нужно повече време за да се изградят навици и адекватни реакции и да се заложи на стандартната форма на шофьорския курс, отколкото да се плаща за такъв ускорен. Не всеки сам си прави преценка на силите и възможностите и това дали ще запише експресен или с нормална продължителност курс зависи изцяло от времето, с което разполага. Пожелаваме Ви успех!