Чат… какво? За предимствата и резултатите от чат бот кампаниите, разказват от Digital Expert

За да е един бизнес успешен, той трябва да бъде изцяло адаптиран към пазара, да умее да разпознава възможностите и да ги отсява от негативните фактори. За целта може да се заложи на редица маркетинг методи, които са разработени именно затова, за да изстрелят онлайн магазина на първите места, а след време да доведат и до повишаване на печалбата.

Със сигурност всеки един от нас е попадал на бот чат онлайн, който играе ролята на връзката между продуктите и клиента. Виртуалният помощник е подготвен с отговори за всякакви въпроси, понижава разходите за заплати, а в същото време не кара потребителите да чакат, за да получат адекватна информация. Все повече интернет магазини избират именно този начин за осъществяване на комуникацията с крайния потребител, който, разбира се, винаги има много високи очаквания, които е добре да се опитаме да опровергаем.

Какво представляват чат ботовете

Робот, Технология, Изкуствен, Интелигентност
изкуствен интелект

Това е автоматизиран персонал, с който се подобрява целия процес по обслужване на клиентите. Представлява специално разработен софтуер за онлайн магазини, които имат чат опция и искат да изпъкнат на пазара с денонощно обслужване. Интерактивното приложение няма аналог, то продължава да бъде обект на подобрения и още по-впечатляващи разработки. Притежава потенциала след време да се превърне в единствената „работна ръка“ за даден бизнес, което малко по малко ще отмени изцяло човешката намеса.

Колкото и фантастично да звучи всичко това за някои, ботовете са бъдещето на онлайн търговията, която се разраства главоломно през годините. Взаимодействието им с хората ги прави удачно решение за малки, но и по-големи бизнеси, при които се наблюдава голям трафик и трудно насмогване на запитванията през интернет платформата.

Защо са необходими за онлайн консултирането на клиентите

Чатбот, Бот, Асистент, Подкрепа, Икона, Интелигентност
чат бот

Онлайн магазините стават все повече и повече, а това води и до нарастването на потребността от изкуствен интелект, който да отговаря на банални въпроси, свързани с откриването на даден продукт, подробна информация за него и много още други важни неща, свързани с обслужването на клиентите. Задачата им е да ги консултират, като те винаги очакват отговори на всеки един въпрос, който са задали. За да ангажираме вниманието им, трябва да заложим на професионалния подход, който чат ботовете предлагат. Ето защо са толкова необходими за всяка една интернет платформа:

  • Бързи отговори на често задавани въпроси;
  • Минимално време в изчакване на нужната информация;
  • По-приятно клиентско преживяване. Пазаруването трябва да се свързва с релакс, да не ни натоварва, а дори обратното – да ни зарежда с добро настроение и да откъсва съзнанието ни от проблемите;
  • Принос за подобряването на продажбите;
  • До 70% по-малко присъствие на физическия персонал при обработката на стандартни запитвания;
  • Оптимизиране на работния процес. Времето за изпълнение на важните ангажименти повече няма да е проблем, защото е налице онлайн чат бот, който ще работи в много насоки, едната от които е бързината на изпращаната информация до клиента;
  • Възможност за 24/7 консултиране. Подобна екстра е дори задължителна в 21 ви век, когато градът никога не спи, а много от хората работят и през нощта;
  • Проследяване на тенденциите. Когато онлайн магазинът има чат бот, това би помогнало за извършването на акуратна статистика към кой продукт има най-голям интерес, също както и на какво да се наблегне, за се увеличат приходите;
  • Грижа на добрата обратна връзка. Когато клиентът е доволен, това няма как това да не се отрази и на репутацията на бранда. Онлайн чат ботовете работят усърдно в тази насока, предлагайки на потребителите максимална ефективност, гъвкавост и др.

Онлайн чат ботът е отличен сътрудник, на който може да се разчита много. Подходяща опция е за повечето бизнеси, но най-вече за интернет магазините, които са силно посещавани, а клиентите често пъти имат нужда от съпорт. Освен комуникационните предимства на виртуалния асистент, той също така се грижи и за безопасните в здравен аспект условия за труд, които са на фокус в последно време.