От какво зависи цената на епоксидната смола

епоксидна смола

Ако се интересувате от предмети, изработени от епоксидни смоли сигурно сте наясно, че има такива, които могат да се използват в домашни условия и други, с които се борави в професионална среда. Самите лепила както още са известни тези смеси се предлагат и на различни цени. Причините разбира се, че се крият във видовото им многообразие както и самата технология за работа. Ако сте решили да си правите украшения или пък различни арт нещица то имайте предвид, че предлаганите оферти за епоксидна смола цени са достъпни и няма да ви струва скъпо заниманието. За да изясним ролята и особеностите както и цените на тези субстанции ще представим кратка информация за едни от най-популярните видове.

Какво са епоксидните смоли

Пазара е доста многообразен когато става въпрос за епоксидни смоли. Във втвърдено състояние става въпрос за твърд и устойчив на различни механични и химични въздействия материал, който много добре си партнира с различни видове повърхности. В основния си вид смолата има свойството да пожълтява, когато е изложена на слънчева светлина. Но за да отговори на пазарното търсене производители изработват такива решения, които са с ултравиолетова защита, която подпомага устойчивостта на материала. Много са приложенията на този тип лепила и с оглед на тяхното използване се прилагат различни втвърдители, които подобряват качествата на крайния продукт.

Сред ключовите показатели, които имат отношение към усъвършенстването на епоксидните смеси и разбира се тяхната цена са именно подобренията, които те търпят за да могат да бъдат ефективно използвани в различни сфери като:

  • Изработката на електрически елементи като средство за изолация и капсулиране;
  • Изработка на триизмерни подови покрития;
  • Декориране на мебели;
  • При направа на бижута;
  • За арт изкуство;
  • за изработка на продукти, които могат да се използват в хранително-вкусовата индустрия както и много други.

Цената при всеки тип е различна, тъй като освен основата се използва специален вид втвърдител, който има за цел да повиши качествата и свойствата на сместа след нейното втвърдяване.

Видове епоксидни смоли

Тенденциите, които са най-често използваеми не са малко, но ще представим онези, които намират най-широко приложение на пазара. Подчертаваме, че всеки един от вариантите разполага с устойчивостта и качествата на основната смес, а подобрителите вложени във втвърдителя целят да го направят много по-добър за целите, за които ще бъде използван. Ето кои са най-масовите видове епоксидни смоли:

смола
  • Прозрачна

В нейния състав участват два компонента – бисфенол А и Ф и втвърдител, който е модифициран алифатен полиамин. За работа с този тип смола трябва да знаете, че се изисква внимание и специална работна среда. За постигане на желания ефект се препоръчва да се излива готовата смес на тънки слоеве не по-високи от 2 см, а температурата на втвърдяване да не бъде повече от 20 градуса. Този тип смоли пожълтяват с времето и затова е желателно да ги използвате в затворени помещения като например за направа на 3D подове, плотове, мебели и други. Материала е сравнително евтин и това предполага използване на големи количества, които да бъдат вложени в съответния проект;

  • Устойчива на пожълтяване

Компонентите, които се използват за направата на този тип лепила отново са два. Първия е бисфенол А, притежаващ UV устойчивост и втвърдител, който е модифициран циклоалифатен полиамин. Сместа е приложима за направа на разнообразни продукти за вътрешна употреба като подове, маси, плотове и други. Устойчивостта на пожълтяване позволява да се използват дори при осветени зони, където няма риск от потъмняване или промяна на цвета на основата. Този тип епоксидна смола не бива да се нанася на дебел слой и максимума тук е 4-5 мм. Това, което е важно да знаете е, че при 60 градуса стартира процес, който прави изделието меко и нестабилно;

  • За арт творчество

Това, с което се отличава състава е, че в готово състояние няма миризма и е устойчива на ултравиолетови лъчи. С нея се работи лесно и би могла да се приложи в различни области на употреба – за изработка на съдове, ключодържатели, бижута, подложки, за отливки както и за защита на различни електронни покрития.

Всеки от видовете се предлага на различна цена, а повее информация за офертите можете да откриете в сайта на Он Трейд.