Знаете ли кои са най-популярните бойни изкуства?

боксови ръкавици

Бойните изкуства притежават богата история, вековни традиции и популярност сред хората от най-древни времена без значение от техния пол, възраст, статус в обществото или професионална област на развитие. Едновременно с това, през годините те претърпяват различни промени не само в практикуването и обучението, но и на начина, по който са били възприемани. Ако в началото бойните изкуства са умение, ценено от държавното управление като гаранция за стабилна армия, то в последствие, те са се превръщали в по-масов способ за самозащита, възможност за затвърждаване на личната умствена стабилност и дори повишаването нивото на самодисциплина. Едновременно с това, редица бойни изкуства са и официално признати за професионални спортове. Кои от тях обаче са най-известни и предпочитани от хората по цял свят.

Според нашия надежден източник Lotus Sport това са съвременните топ популярни бойни изкуства

Попълненията в тази топ 5 класация не са подредени по степен на популярност или предпочитане и лично ние смятаме дори, че всяко от тях носи своята слава по различен начин най-вече по географски критерий, а и спрямо личните качества на практикуващите:

  1. Джудо – зародило след средата на 19 век в Япония, това бойно изкуство в превод означава „мекия начин“ да се защитим, използвайки самата атака на противника срещу самия него.
  2. Айкидо – отново японско бойно изкуство, което обаче е малко-ново от джудото (заражда се в началото на 20 век) се характеризира най-вече с техниката не толкова да нараниш своя противник, колкото да не му оставиш възможност да напада теб
  3. Джуджицу – това бойно изкуство е типично с множеството събаряния и хвърляния по земята, но се отличава и с
  4. Нинджуцу – известно е главно с това, че е бойното изкуство на небезизвестните костенурки Нинджи, както и, че е доста кръвожаден начин не просто да се защитиш, но и да убиваш
  5. Таекудон-до – едно от най-новите модерни бойни изкуства, създадено след Втората Световна война и практикувано днес от милиони души по цялото земно кълбо.

Източник Lotus Sport