Видове слънчеви колектори

плосък слънчев колектор

Няма по-голямо удобство за домакинството от това да си осигури топла вода с ниски енергийни разходи. Изключително удобство за еднофамилни къщи е инсталирането на система със слънчеви колектори, с чиято помощ по най-екологичен и природосъобразен начин домакинствата си набавят топла вода както през летните така и зимните месеци. Слънчевите колектори биват няколко вида и избора на съответния модел е важно да бъде мотивиран и наистина съобразен с климатичните условия и местоположението на жилището ви. Факт е, че за да се постигне висока ефективност от такъв вид инвестиция е определящо да се наеме професионална фирма, която е специализирана в изграждането на подобен род инсталации. Със слънчеви колектори за топла вода не само пестите пари, но също така се грижите и за природата. Ето ви не малко мотиви да помислите за такъв вариант при условие, че жилището ви позволява да намалите драстично разходите за електроенергия.слънчеви колектори

Видове слънчеви колектори. Слънчевите колектори се делят на два основни вида – вакуумни тръбни, термосифонни и плоски. Избора на първо място е съобразен от това какъв е КПД и след това се набляга на визуалната концепция, която клиента предпочита.

Слънчеви колектори с вакуумни тръби. Тук основния компонент в системата е heat pipe тръбата. Предимствата на този тип колектори се дължи на това, че дори при облачно време са високопроизводителни. Топлоотдаването се извършва след само 2 минути работа на системата, а абсорбиращата повърхност поглъща 94% от лъчите на слънцето. Дългогодишно решение са този вид слънчеви колектори, тъй като техния живот достига 20 и повече години.

Термосифонните слънчеви колектори са подобни на тези с вакуумни тръби. Тук обаче се използва естествената конвекция, която позволява на водата във водосъдържателя да циркулира непрекъснато. Тези колектори също се счита за високоефективни и са предпочитани от клиентите като едно бюджетно и рентабилно решение.

Плоските слънчеви колектори изглеждат малко по-модерно в сравнение с тръбните. Те представляват метална кутия, остъкление и абсорбираща цветна плоча. Тук се използва радиацията от слънчевите лъчи, която се превръща в топлина, която от своя страна се предава на топлопреносния флуид и по този начин водата се загрява.