Какъв вид тиган задължително трябва да притежаваме в домакинството си?

чугунен тиган

В повечето съвременни семейства се приготвя вкусна домашна храна. Това е причината голяма част от домакините да се интересуват от покупката на различни принадлежности и съдове за готвене. Едни от най-популярните в момента са чугунените тигани, които могат да бъдат поръчани и по интернет от https://hosse-kitchen.bg/chugunen-tygan. Моделите са изключително здрави, устойчиви и са съобразени с това, че хората приготвят различни ястия и съответно се нуждаят от разнообразни съдове. Характерно за изделията произведени от този материал е, че разпределят много добре топлината, тя се задържа по-дълго и прави храната много вкусна.

Защо да използваме чугунен тиган по-често?

Изделията направени от чугун са много по-здрави от всичко останало. Те са предпочитани от истинските кулинари, които държат на качеството и на това, да предлагат само вкусни и добре приготвени ястия. Всеки специалист знае, че колкото по-често използвате чугунения тиган, толкова по-добър става той. В него спокойно можете да задушавате зеленчуци, да печете месо или да направите някакъв сос, защото всичко ще се сготви равномерно и на подходящата температура. От hosse-kitchen.bg ще ви дадат няколко конкретни препоръки, как да направите готвенето с чугунен тиган истинско удоволствие:

тиган
  • винаги загрявайте съда много добре, преди да поставите в него мазнина или храна – не се препоръчва да поставяте студени продукти в студения съд, защото всичко ще стане безвкусно. Артикулът ще се загрее равномерно и ще поддържа дълго време достигнатата температура, затова първо включете котлона на по-ниска степен и изчакайте хубаво неговото загряване;
  • ако сте се погрижили да го подготвите правилно той става незалепващ – чугунените тигани са известни с това, че винаги трябва да се съхраняват леко омазнени, това ги предпазва и поддържа техните перфектни характеристики във времето. В случай че печете пържола не се изкушавайте да я обръщате прекалено често, а изчакайте докато тя хване хубав златист загар;
  • може да се използва на котлон и във фурната – практично и вкусно ще се получи ястието, ако започнете да готвите на ниска температура върху котлона, след което го прехвърлите във фурната за още малко време.

Хората си мислят, че в чугунен тиган не бива да слагат по-кисели храни като домати например, но това не е точно така. Ако предварително сте го закалили с достатъчно мазнина не е проблем да поставяте в него и кисели храни.

По какво се различават моделите, които откриваме онлайн?

Вероятно вече ви се иска да притежавате подобен качествен съд в кухнята си и разглеждате актуалните модели онлайн. Добре е да пазарувате от специализиран сайт, който ви гарантира произхода и качеството на чугунените тигани. Артикулите се различават най-вече по това, че някои са оребрени, подходящи за гриловане и печене на месо.

Има и плоски варианти в различна форма: кръгла и квадратна. Изделията са емайлирани, могат да се поставят и в съдомиялна машина. Огромното им преимущество е свързано с това, че се нагряват абсолютно равномерно. При правилна експлоатация от ваша страна, новата покупка ще ви служи дълги години.

Как да решим кой чугунен тиган е подходящ за нас?

Инвестицията в подобен съд за готвене е важна, защото и цената на чугунените тигани е по-висока от тази на стандартни в търговската мрежа. Това е напълно нормално като се има предвид тяхното високо качество и издръжливост във времето. За да изберете конкретен модел, е добре да се съобрази с това дали ви е необходим по-голям или по-малък като капацитет.

Всички артикули са съвместими с различните котлони, затова няма нужда да се тревожите какъв е вашият. Модерните изделия днес са в различни цветове, така че ще ги съчетаете с цвета на кухненското обзавеждане, за да изглежда жилището ви максимално естетично. Ако обичате да печете месо  на скара или да приготвяте зеленчуци на грил, тогава оребреният вариант е точно за вас.