Ползата от приземните етажи

Не само при старото строителство, но и в съвременните планове на фамилните къщи могат да се обособят приземни етажи. И ако си мислите, че освен за отлежаване на хубавото вино, друго от тях не става, помислете пак.

 

Топлина или прохлада

 

Естественото разположение на подобни помещения в прегръдката на земята може да изиграе положителна роля по отношение на спестената електроенергия. През зимата, дори без уреди, ще се радвате на поне десет градуса по–висока температура от останалите етажи на къщата. Да не говорим за уюта, който се създава в този тип помещения. Ще се радвате на тишина и естествена изолация. С подходящо интериорно обзавеждане сте в състояние да си осигурите истинска бърлога.

 

Ако над стаята няма постройка, оберлихтът е в състояние да внася дневна светлина в изобилие. Летният сезон може да бъде изключително безпощаден. Рядко се намира достатъчно дебела сянка, която да  ни разхлади, без помощта на съответните уреди. Приземната постройка отново ще ви изненада. Температурата и усещането там ще са като от климатик. Да не споменаваме безбройните ползи от липсата на подобен инструмент за принудително охлаждане. Спането ще е истинска мечта.

 

Искали ли сте да си имате сауна у дома?

 

Е, сега вече можете да го постигнете. Тази част от постройката е може би идеалната за целта. Няма нищо по–хубаво да разпуснете след тежък ден, или да се освободите от натрупаните токсини в собственото си спа помещение.

 

Какво да имате предвид при строежа на подобни сгради?

 

Наред с всички предимства и удобства, ще се сблъскате с един основен недостатък. Влагата. Тя може да бъде  изключително упорита и неумолима. За щастие, съвременните материали за строеж, предлагат ефективни методи за влагоизолиране. Това задължително трябва да стане, както от външната страна, така и от вътрешната.

 

Вътрешната конструкция за изолиране се състои от празни канали, които спомагат за успешната циркулация на въздуха. Отделно от това, бихте могли да си монтирате подходящо покритие на стените, което да възпрепятства образуването на мухъл или петна.

 

Друг екстремен момент може да е проливният дъжд. Ако не предвидите високи прагове и спокойно отичане на водата, може да си осигурите голямо наводнение. Трябва да имате предвид и поставянето на дограма в директна близост до почвата. За целта се налага да поръчате прозорци от подходящи материали. Помислете и за противоударна устойчивост на стъклопакета.

 

Едно е сигурно, че с правилната изработка, може да се радвате на изключително функционални и пестеливи помещения. Ако успеете да се защитите от често срещаните проблеми, без съмнение ще се насладите на едно пълноценно обособяване на тази част от къщата.