Котел или камина на пелети – кое да изберем

пелети

Котлите на пелети са почти идентични уреди, наподобяващи пелетните камини, но с малки разлики. Изключително удобни са котлите при отопляване на по-големи площи. Освен това е важно да отбележим, че както при камините те използват едно от най-екологичните и икономични горива, а именно пелетите. Но само по това ли си приличат и отличават тези два типа уреди? Разбира се, че разлики има и днес ще споделим с вас основните, които са толкова съществени, че биха се оказали причина да изберете един от двата варианта за отопляване. Като за начало ще споделим, че са много по-изгодни предлаганите котли на пелети цени спрямо декоративните и доста изтънчени дизайнерски камини. Но няма как това да не е така при условие, че камините се интегрират в обитаемия интериор, а котлите могат да бъдат позиционирани в складови помещения, гаражи, тераси и други.

Основните разлики

Не само цената на котлите на пелети могат да ви накарат да ги изберете. Камините са красиви и това е факт. При тях пламъка е видим и така се създава приятна атмосфера. Но като при всеки друг подобен уред, който е позициониран в жилищното пространство няма как да не се разнасят прах, мръсотия, пепел, дим по време на работния режим. Ето тук идват и ползите от пелетните котли. Това, че те се инсталират в нежилищни зони идва да покаже, че се локализират замърсяванията в определени участъци. А това е в основата на чистия, свеж и уютен дом. Реално използвате топлината от топлопреносителите и няма прах, сажди, дим и неприятна тежка миризма.

А тези разлики наистина са много решаващи за това да се направи избор, който да осигури на домакинството ви не само икономично и екологично отопление, но и допринасящо за това жилището да бъде чисто и комфортно.котел

Да обобщим:

 • Пелетните котли се грижат за отопляването на по-големи пространства, защото са по-мощни уреди с опция за отопляване на площи до 350 м2;
 • Те могат да се ползват както за бита така и за дома (големи апартаменти многофамилни къщи);
 • Пелетните камини са достъпни като цена и не изискват някаква огромна непосилна за клиентите инвестиция;
 • Те са многократно по-чисти решения, тъй като се инсталират извън обитаемите жилищни зони, което намалява риска от замърсяване с пелети, прах, дим;
 • Високоефективни са;
 • Много икономични;
 • Могат да се ползват за подгряване на топла вода;
 • Здрави и износоустойчиви са.

Избирането на пелетен котел също изисква малко внимание. Да се заложи определен бюджет всъщност означава да се разпрострете в рамките на това, което можете да си позволите. В своя каталог balkanenergy.bg представят на клиентите си наистина много добри и ефективни решения, с които оптимално имате възможността да се погрижите за идеалното отопляване на своя имот.

При покупка на уред от типа на котел на пелети ви съветваме да направите първоначална консултация с експерт по отоплителни инсталации на пелети. Важно е да се изчислят основните характеристики, които касаят ефективността от ползването на уреда. Освен това за да бъде още по-рентабилно и продуктивно прилагането на котел на дърва е важно да се избере:

 • Правилната марка;
 • Идеалната мощност;
 • Функционалност на уреда;
 • Опции за монтаж;
 • Ефективност при свързване с различни топлопреносители и т.нат.

Специалистите по котли на пелети дори ще изчислят потенциалните топлозагуби, които също са решаващи за да направите най-добрата инвестиция. Цената е важна, но тя не е единственото, което е важно да се вземе под внимание. Качествата, характеристиките на един уред и неговите възможности  са в основата на това да постигнете оптимална удовлетвореност.

Котлите на пелети са достъпни уреди, с които осигурявате благоприятен микроклимат в целия имот.