Каква е функцията на графичната карта, отговарят Ardes.bg

В съвременния свят, видеокартата не е чуждо име и много хора днес са го чували, но малко от тях имат представа всъщност, каква е нейната функция, какво представлява тя и какво е нейното предназначение. Какви видове графични карти Ardes.bg се предлагат в онлайн магазина за техника?

Какво представлява графичната карта в компютъра

Това е отделна или неделима съставна част от хардуерната конфигурация на компютъра. Нейната функция се изразява във възможността за обработка на определени данни, намиращи се в паметта на системата, във вид на изображение, което предава на монитора. Така всъщност, ние виждаме всичко актуално, което системата извършва във вид на изчисления, обработка и резултати. За да могат да се изобразят данните на монитора, видеокартата трябва да ги конвертира от цифрови в аналогови сигнали и да ги изпрати към дисплея.

Обикновено, видеокартата представлява различна по размери платка, която може да се каже, че е отделен компютър, но може да работи само в комбинация с останалия хардуер от конфигурацията. По този начин, функциите и изчисленията от графичната карта се извършват от собствен процесор (GPU). На интерфейсния си панел, тя има изведени определени конектори, позволяващи включването на монитор, като по този начин се извършва и предаването на информацията от системата до дисплея.

Какви видове има

Съвременните видеоадаптери могат да бъдат: 

  • Интегрирани – намира се директно върху дънната платка на компютъра. Тя няма собствена видео памет, а използва част от капацитета на RAM. Това донякъде е негатив, особено ако за функциите на компютъра се изисква голямо количество оперативна памет. Също, интегрираната графична карта няма собствен GPU, а използва изчислителния ресурс на централния процесор (CPU);
  • Външни – окомплектовани са с всички необходими компоненти, включително и със собствена видео памет и процесор, което им позволява да са по-производителни и с повече функции. Те стоят допълнително върху дънната платка и получават отделна захранваща линия от централния блок на системата. 

Съвременните мощни графични карти дори притежават и отделна собствена охладителна система, осигуряваща оптимален работен режим.

Какви модели предлагат от Ардес

В онлайн магазина предимно се предлагат външни графични карти, чиято функция, в зависимост от изчислителния капацитет, може да се различава. Основно, тук ще откриете модели от сериите GeForce и Radeon, съответно на компаниите Nvidia и AMD, както и на техните партньори. Цените са сред най-достъпните в бранша, а качеството – отлично.