Електрически такер – приложение и предимства

Такер

На пазара се предлагат няколко вида такери. Най-общо те се делят на механични, електрически и пневматични. Механичните са онези варианти, при които е нужно да се приложи сила. Те доста наподобяват на моделите, които се ползват като канцеларски пособия, но са предназначени за закрепване на текстил към дървени повърхности, шпертплат и други. Пневматичните развиват много висока скорост на пробиване и те са предназначени за работа с много по-твърди повърхности. Електрическите такери пък са едни от най-разпространените, тъй като имат доста широко приложение в различни сфери – строително –ремонтни дейности, дърводелски услуги, мебелно производство, тапицерски услуги и други. Днес ще ви запознаем именно с електрическите такери, тъй като те са една много добра възможност за подобряване на вашите професионални ангажименти.

Електрически такер – принцип на работа

Това е уред, който е предназначен за професионални и полупрофесионални дейности, при които е необходимо съединяване, сглобяване на елементи с помощта на метални скоби. Неговото устройство е аналогично на механичните, но самите принципи на работа се свеждат до това да не се влагат никакви физически усилия, а с помощта на електромотор да се осигури ударен момент. Оператора трябва просто да натисне бутона да за може да бъде изстреляна скобата и тя да скрепи двата елемента. Предимството на ползването на електрически такери е в това, че могат да оперират с всякакви твърди материали като закрепването е гарантирано и надеждно.Такер електрически

Два типа електрически такери можете да откриете на пазара:

  • Кабелни;
  • Акумулаторни.

Несъмнено идеята за покупката на който и да било модел е провокирана от необходимостта от такъв помощник. Имайте предвид, че и двата варианта биха били удачни, тъй като са наистина много ефективни и здрави. Разбира се кабелните електрически такери могат да предложат повече мощност. Те са приложими в затворени помещения като дърводелски цехове, фабрики за мебели и т.нат. Неудобствата, които могат да създадат тези такери са свързани главно с това, че кабела се оплита и може да попречи на бързината при извършване на операциите. Освен това невнимание при работа с кабелен електрически такер може да доведе до инциденти – прекъсване или увреждане на кабела, дори токов удар.

Разликата между електрическия и акумулаторния такер е в това, че енергията за захранването на акумулаторния идва от батерия. Когато заряда на батерията свърши и се изчерпи то е повече от логично да бъде спрян процеса на работа. Всъщност това е единственото неудобство на този вид такери, тъй като при тях наистина липсата на ток може да е причина за спиране на производствения цикъл.

Що се отнася до предимствата на тези с акумулаторна батерия е необходимо да се има предвид, че са много по-гъвкави и маневрени, което предоставя работа на места, които са ограничени от електрическа енергия и няма начин да се ползва електрически модел.

 Особености на електрическите такери

Този вид такери както и останалите, захранвани от акумулаторни батерии са разнообразни според своите функции. Такерите могат да бъдат:

  • Предназначени за фиксиране на кабели;
  • За направа на различни видове опаковки;
  • Специализирани, които работят с конкретни скоби;
  • За текстилни материали;
  • За дърво и други.

В зависимост от това какви са материалите, които се третират с електрическите такери е добре да имате предвид, че те се нуждаят от конкретни скоби, пирони, капси, друг тип закрепващи метални елементи.

Освен до тук изложеното имайте предвид, че при избирането на електрически такер е необходимо да се вземат под внимание силата на удара при работа. Това дава възможност да се третират по-твърди повърхности или такива, които са с по-мека структура. В зависимост от размера на използваните скоби както и други функции, гарантиране на безопасност и качество – ето ви още няколко неща върху, които да помислите преди да инвестирате в електрически такер.