Колко е важно да имаме добре изградена дренажна система на къщата?

външна канализация

Всеки собственик на къща знае, колко е важно тя да бъде добре обезопасена. Изграждането на качествени дренажни системи около нея, ще я предпазят от проникване на влага и проблеми с подпочвените води. Добре направеният дренаж ще предотврати задържането на влага и вода в почвата, което често води до ерозия, която би могла да разруши основите на сградата. Важно е да изберете специалисти в този бранш, които знаят как да изградят съоръжението. Правилният монтаж и използването на качествени материали са в основата на добре изграденото отводняване.

Какви са основните предимства на дренажната система?

За да имате безопасна и комфортна жилищна среда е задължително, да се погрижите за премахването на излишната влага около имота. Всеки специалист ще ви препоръча изграждане на дренажна система, която има своите безспорни плюсове. Днес ще споменем няколко от тях:

дренаж
  • няма да се сблъскате с проблеми като влага и мухъл – ако не се обърне навреме внимание на въпроса с влагата, тя се превръща в мухъл, а това представлява голям проблем за здравето на хората. В никакъв случай не бива да сте в помещения, в които мухълът присъства, защото има вероятно да се разболеете;
  • ще се предпазите от наводнение – ако нямате добре изградена дренажна система в сезоните с повече валежи съществува реална опасност къщата да се наводни;
  • предпазва се конструкцията на сградата – водата е една от най-силните стихии и ако оказва влияние върху основите на зданието, след известно време те могат да се компрометират и разрушат.

Правилно оформеното отводняване ще ви гарантира комфорт и ще запази къщата в перфектен вид през годините.

Кои са етапи при оформяне на отводняването?

Специалистите от ВиК фирмата, на които ще поверите проекта, е добре да следват конкретни стъпки при изграждане на дренажа. От Qmi.bg ще ви запознаят с този процес:

  • специалистите правят оглед на терена – трябва да се провери съществуват ли около имота подпочвени води и къде се намират. Има значение какъв е видът на почвата и съществува ли определен наклон;
  • изготвя се схема и проект – след като се направи анализ ВиК специалистите ще определят кой вид дренажна система да използват в съответния случай;
  • изкопават се канали и ровове – в тях ще бъдат разположени тръбите. Те трябва да са внимателно прокопани, за да отвеждат добре водата на далеч от имота;
  • инсталиране на тръбите – тук се използват и материали като чакъл, гравий, поставят си филтри;
  • тестване и подравняване на терена – финалният етап е важен, защото се проверява дали дренажната система функционира правилно.

Когато всички стъпки са следвани стриктно, ще получите добре направено отводняване. Има значение и какви материали са използвани, защото те трябва да са здрави и дълготрайни. Разговаряйте с майсторите за избора на тръби, филтри и за всички компоненти които ще се ползват.

Защо е важно на кого ще поверим изграждането на дренажната система?

Бихме препоръчали да работите със специализирана ВиК компания. Така ще сте спокойни и сигурни, че получавате най-добрата услуга. Има достатъчно специалисти, които може да намерите в интернет пространството. Хубаво е фирмата да е специализирана в проектирането и изграждането на дренажни системи. Подобни компании работят с най-добрите материали и перфектно познават всички етапи за реализиране на отводняването.

Съберете нужната информация от сайта на компанията, прочетете мнения на клиенти и се свържете за оглед. Всеки проект е строго индивидуален и е важно ВиК специалистите да направят оглед на имота, за да ви представят своята оферта. Предвидете необходимия бюджет, защото прекалено ниските ценови оферти не са за предпочитане. В подобни случаи е възможно хората да не използват достатъчно надеждни материали. Така вероятно ще имате проблеми с влагата след известен период и ще се наложи да давате пари за ремонт.