5 често задавани въпроса относно дизеловото гориво

Дизеловото гориво е често използван продукт, който намира широк спектър на приложения, включително търговски, транспорт, строителство и селско стопанство. Въпреки че толкова много хора го използват, мнозина все още имат въпроси как е направена и как може да се използва. За да внесем разяснение, заедно с експертите в търговията и доставката на дизелово гориво от Дизелор ще ви запознаем с пет от най-често задаваните въпроси за дизела.

  1. Как се прави дизеловото гориво?

Дизелът се създава от суров нефт, който се изпомпва от земята и е съставен от хиляди въглеводороди. Всеки от тези въглеводороди е свързан във вериги с различна дължина, размер и форма. Всяка „верига“ има различни свойства, които позволяват на инженерите да ги разделят чрез дестилация или чрез точка на кипене, за да създадат множество продукти.

Дестилацията е първият основен процес в рафинерия. Когато нагреете суров дизел, различните въглеводороди започват да се разделят въз основа на молекулната си структура (верига). По-леките въглеводороди, като етан и пропан, плават на върха. Следващият компонент за отделяне се нарича нафта, която се използва за производството на бензин. По време на този процес по-тежките въглеводороди остават на дъното и се използват за производството на дизелово гориво. Това му дава по-високо съдържание на въглерод от бензина.

Дестилацията сама по себе си няма да направи достатъчно бензин или дизел. Допълнителни процедури като термичен и каталитичен крекинг разграждат въглеводородите до използваеми форми и създават по-големи обеми и на двата вида гориво.

Друг проблем, с който съпътства производството на този продукт, е съдържанието на сяра. За да намалят съдържанието на сяра, рафинериите прилагат процес, наречен хидро обработка. Това включва приемане на суров нефт и смесването му с водород при високо налягане, за да се намали сярата. По-късно се добавят различни компоненти, за да отговарят на необходимите спецификации на дизеловото гориво.

  1. Каква е разликата между дизеловото гориво и бензина?

Дизелът и бензинът се различават по няколко фактора. Дизеловото гориво е „по-тежко“ и „по-маслено“ от бензина. Следователно, той се изпарява по-бавно. Освен това има и по-висока точка на кипене от бензина, обикновено от 150 до 370 градуса по Целзий. Също така е по-ефективно, защото произвежда повече енергия спрямо бензина.

  1. Какви са класификациите на дизеловото гориво?

Този вид гориво има две основни класификации. Първият е сезонното гориво, което е или тип B или номер 2 и е най-често срещаният тип. Вторият се нарича лек дизел, който е или тип А, или номер 1. Това гориво е предназначено за специални приложения като високоскоростни дизелови двигатели и като отоплително масло. По-новите класификации разбиват този продукт въз основа на съдържание на сяра, като ултра ниско, ниско или редовно съдържание.

  1. Какво е дизеловото гориво със свръх ниско съдържание на сяра и за какво се използва?

Дизеловото гориво с изключително ниско съдържание на сяра (или „ULSD“) се отнася до дизелово гориво, което съдържа по-малко от 15 части на милион сяра. ULSD се използва както за пътни, така и за офроуд приложения. Всъщност от 2006 г. EPA пусна строги стандарти за намаляване на количеството сяра в този продукт, което води до по-голяма употреба на това гориво. Това помогна за намаляване на вредните емисии.

  1. Какво е обикновеното дизелово гориво със сяра и за какво се използва?

Стандартното дизелово гориво със сяра (RSD) се използва изключително за офроуд приложения, както и в морско, железопътно, строително и селско стопанство. В миналото то е било боядисвано в червено, заради по-ниската си цена, но от 2016 година акцизът му е увеличен и това не е необходимо.