Често задавани въпроси относно дизеловото гориво за отопление

Tractor 5083E

Знаете ли какво представлява дизела за отопление? Колко литра ще са необходими за отопление през зимния сезон? Как можете да се сдобиете е този вид гориво? Това са много малка част от въпросите, които всеки човек си задава, преди да реши дали иска да отоплява дома си с дизелово гориво. Разбира се има още много въпроси, чийто отговори са важни, за това заедно с професионалистите в търговията и доставката на дизелово гориво за отопление от Горрел ще ги споделим с вас.

Какво представлява дизеловото гориво за отопление?

То се използва за отопление на вашия дом посредством отоплителен котел и е алтернативен източник на газта и електричеството.

Все повече семейства избират да се отопляват именно с дизеловото гориво, което им се доставя чрез специално проектирани камиони за доставка до домовете. Горивото се изпомпва в резервоара за отопление, който обикновен се съхранява извън къщата.

Кой вид дизелово гориво за отопление трябва да изберете?

Има два вида гориво за отопление, което се използва в бита – газьол (червен дизел) и керосин. Изборът на подходящия вид гориво зависи от системата, изградена във вашия дом. За това е винаги задължително да направите справка с етикета на вашия котел или резервоар, преди да решите да правите поръчка.

Според специалистите ако системата ви позволява най-добре би било да заложите на керосина, тъй като е по-чист и икономичен.

Под какви други имена е известен дизела за отопление?

В бранша този вид горива е известно още като нафта, червен дизел и газьол.

Как може да се използва това гориво?

Обикновено то се използва посредством котел за отопление, който загрява радиаторите във вашия дом. Може да се използва и с готварска печка например.

Незаконно е обаче да го използвате във вашия автомобил по обществени пътища, тъй като червеният дизел подлежи на по-ниски данъчни ставки спрямо стандартния дизел, продаван по бензиностанциите.

Защо да изберете гориво за отопление?

То е чисто, безопасно и ефективно. Според статистиката новите котли от категория А могат да произвеждат до 97% ефективност, което прави газьола по-икономично гориво от останалите.

Освен това нека не забравяме, че традиционно то е по-евтино от пропан-бутан, по-чисто и по-лесно за използване от твърдото гориво. А също така е безопасно и изключително икономично.

Кога трябва да закупите гориво за отопление?

Най-евтино е обикновено през летните месеци, когато търсенето е най-ниско. Покупката по това време също гарантира, че сте подготвени за всякакви студени сценарии.

Ние обаче осъзнаваме, че не всеки може да напълни резервоара си през лятото, така че нашият съвет е да го поръчате възможно най-рано, преди да пристигне зимата. Цените и общото търсене все пак ще са по-ниски, така че ще избегнете дълго чакане за получаване на вашето гориво за отопление, което понякога може да се забави, ако вали сняг или е около Коледа.

Колко литра ще са необходими за зимния отоплителен сезон?

Според редица проучвания средно около 1000-1400 литра отоплително гориво ще са ви необходими. Повечето масови резервоари са с обем от 1000 до 2500 литра. Ако не знаете колко е голям вашия е препоръчително първо да проверите етикета му.

Много по-евтино и удобно за вас би било ако напълните целия резервоар, като по този начин може да предотвратите натрупването на вредния конденз през лятото. Това обаче ще изисква по-големи първоначални финансови разходи.

Дали цените ще се повишат или намалят?

Това е много трудно да се предвиди, тъй като цената на дизеловото гориво за отопление е повлияна от редица външни фактори, като глобално търсене, природни бедствия и конфликти.

Цените на горивата се колебаят в зависимост от редица фактори, но горивото за отопление винаги е на конкурентни цени и често е най-евтиният вариант – особено ако домакинството ви е извън националната газова мрежа.

Трябва ли да подпиша договор при фиксирана цена за доставка?

Изборът на фиксирана цена за доставка на вашето отоплително гориво ще улесни бюджета и може да ви спести пари, ако цените се повишат. Но от друга страна ако цените паднат, ще се окажете от губещата страна, така че това е нож с две остриета и избора е изцяло ваш.