5 базови въпроса и отговора относно червеното дизелово гориво

Tractor 5083E

Дизелът за земеделие или червеният дизел се използва предимно от машини и офроуд превозни средства в най-различни индустрии включително земеделие и строителство. Това гориво не се различава по нищо от обикновения дизел, освен, че е боядисано в червен цвят. Въпреки това, не е препоръчително да го използвате за дейности, които не са одобрени.

В тази статия заедно със специалистите в търговията с гориво за земеделие от Горрел ще ви представител отговорите на 5 често задавани въпроса, които мнозина си задават относно червеното дизелово гориво.

Защо това гориво е боядисано?

Това гориво е боядисано, за да може да бъде по-лесно идентифицирано, тъй като в миналото то е подлежало на специални такси, данъци и други разпоредби, от които то е било освободено. Всяка държава определя в какъв цвят да бъде боядисано горивото за земеделие и отопление като цвета може да бъде червен, лилав, син или зелен. В България цветът е червен.

Какъв е данъкът върху червеното дизелово гориво?

То има данък, но е по-нисък от този на другите горива, за това се и боядисваше в различен цвят. От 1.1.2016 обаче в България падна акциза на дизела за земеделие, което означава, че той вече се облага с данък и цената му е по-висока.

Мога ли да използвам червен дизел в колата си?

Както вече казахме, това дизелово гориво не се различава от обикновено, но ако планувате да го използвате като гориво за автомобила си това е противозаконно. Истината е, че този вид гориво за земеделие има по-високи нива на сяра, което го прави подходящо за офроуд дейности, но не и за масовите пътища.

Защо използването на му в колата ми е незаконно?

Хората, които правят тази заобиколка, използвайки дизел за земеделие в колата си, не плащат данъци за стандартните горива, с което се ощетява държавата.

За какво се използва червеният дизел?

Както вече неведнъж написахме това гориво се използва за земеделие и отопление. То може да се използва от вашия трактор, камион, багер, самосвал, генератор или за отопление. Казано с други думи горивото е предназначено само и единствено за селскостопанска и строителна техника и други офроуд приложения.