Наистина ли автомобилните гуми са толкова важни за нашата безопасност на пътя?

зимни гуми

Темата за безопасното шофиране е пряко свързана с избора на автомобилни гуми. Като част от ходовата част на системата и основно средство осигуряващо предвижването на колата, стабилността ѝ на пътя и най вече спирането гумите са онзи детайл, към който действително шофьорите трябва да бъдат максимално отговорни. Никой не се съмнява в това, че гумите са тези, които осигуряват безопасността ни и при екстремни ситуации дори могат да спасят живота ни. Затова не разчитайте на спирачките, а на гумите, които реагират на вашите реакции навреме. Редица проучвания правят производителите на автомобилни гуми преди конкретен модел да бъде реализиран на пазара. Основните акценти са насочени именно към сцеплението, което осигурява каучука с пътната настилка и то в различните  варианти. Все пак няма как да сме сигурни, че колата няма да поднесе на асфалт в София, а обичайно да си шофираме в Бургас и там да нямаме проблем. Състава на асфалта по принцип следва основни критерии, по които следва да бъде произведен, но не винаги технологията се спазва, което на практика е изпитание за автомобилните гуми. Затова производителите изследват не само как каучука и допълващите го компоненти действат на основния здрав бетонов асфалт, а също така и на различните такива. Именно затова тестовете и изпитанията, които се правят се провеждат на различни типове трасета и при многообразни климатични условия.

Само така крайния клиент наистина може да бъде сигурен, че гумите, с които обува колата си биха му осигурили пълно спокойствие и безопасност. Следва въпроса как да изберем такива гуми, които не само да са устойчиви, качествени  и надеждни, но и да не ни бъркат прекалено дълбоко в джоба? Решението е ясно – избирате търговец, който предлага богат асортимент и си избирате онези, които ви допадат като цена. Техническите характеристики на новите автомобилни гуми по принцип са изписани на самото изделие. Всички онези цифри и абревиатури си имат конкретно значение и ако се интересувате то можете да ги проверите в някои автомобилен форум или пък описанието на гумите.гуми

При дъжд, сняг, резки спирания със сигурност имате такива стресови ситуации, от които ви се е изправяла косата. Наистина е определящо гумите, с които сте обули колата си да бъдат максимално ефективни и да подпомогнат безопасното шофиране. Уменията на водача обаче в комбинация с добрата подготовка на автомобила със сигурност ще разрешат подобни перипетии, през които се налага да преминавате. Така, че за да сте спокойни и в безопасност заложете на добрия избор на автомобилни гуми. Е, няма нужда от оглеждане все едно ще избирате нова кола, но все пак е приоритетно да се запознаете с основните детайли, които да ви осигурят комфорт и добра возия. С две думи информирайте се, защото добрата информираност наистина е решаваща за собствената ви безопасност.

Съветите на специалистите, предлагащи автомобилни гуми е да избирате нови, които биха могли да се справят с всякакви екстремни климатични условия. Лед, мокра настилка, чакъл, горещ асфалт и т.нат са сериозни изпитания за автомобилните гуми и поради това не бива да бъде подценявана издръжливостта на новите обувки на колата ви. Обърнете внимание също на сезонността и се съобразете с това гумите да бъдат подходящи именно за атмосферните условия през настоящия сезон. На трета позиция е товаронисмостта. В зависимост от това като тегло колко  е колата е добри да имате предвид, че наистина теглото, което ще трябва да понесат гумите също имат съществена роля за вашата безопасност. Има гуми, които возят „твърдо“, а други предлагат доста повече мекота. Това на гладък път не се забелязва, но при дупки по трасето ще усетите разликите. Има разбира се, още редица причини да се консултирате дори със специалист при нужда, което пък ще гарантира, че наистина ще можете да намерите най-добрите гуми за вашия автомобил.